Selecteer een pagina

Draaiorgels horen net zo bij het Leidse straatbeeld als de Hemaworst en de Leidse sleutels. In vroegere tijden kon je door de hele stad heen allerlei verschillende orgels zien en horen. Op vaste draaidagen reden zij naar hun stekkie in een van de buurten. Mensen kwamen ervoor naar buiten en kinderen dansten op de muziek, je groeide er als het ware mee op.

Tijden veranderen. Oplopende kosten en verminderde aandacht zorgden ervoor dat het draaiorgel wegbleef uit de wijken. In de binnenstad, op de drukste winkeldagen kun je er nog een tegenkomen en dan voel je de nostalgie. Je ziet hoe iedereen vrolijk reageert op de muziek en hoe kinderen met een blij gezicht een muntje in het bakje doen. Ouders zorgen nog altijd dat ze daar kleingeld voor in hun zakken hebben.

Op 6 april 2024 wordt in de Hooglandse Kerk voor de 25e keer de Draaiorgeldag Leiden gehouden. Beroepsorgeldraaiers en liefhebbers die voor hun plezier in het bezit zijn van een groot of klein orgel komen met hun pierement naar de Sleutelstad. Bij toerbeurt spelen zij hun hoogste lied in de prachtige kerk. De zilveren editie wordt afgesloten met een grootse samenzang op het plein vóór de kerk. Onder begeleiding van….. (naam orgel) kan iedereen meezingen met echte Hollandse kaskrakers.